Siirry suoraan sisältöön

Jämtlanninpystykorvat

FI KVA Vanhan ratsutien Taika

Taika haettiin Juukaan Pohjanmaalta reisjärveltä pentuna vuonna 2015. Tavoitteena oli saada vähän vieras sukuisempi narttu, mitä täällä päin yleensä on.

Pentu syksynä taika ei vielä ollut koeiässä, yhden hirven sille kuitenkin kaadoin Taikan ollessa 6 kuukauden ikäinen.

Taikasta tuli käyttövalio 1v ja 9kk iässä. Taikan haukkutiheys on monesti toisella sadalla. Taikalla on  muutama ilves- ja karhu haukku vapaasta hausta, mutta voi sanoa että hirvi on se minkä pyynnissä tällä jotain tulee. Riistaintoinen, todella nopea ilmavainu. haussa päiväkohtaisia eroja, monesti hyvä mutta toisinaan heikohko. toki kriteerit meillä on koirille tiukat. Taikalle on ammuttu aika hyvä määrä hirviä, osaltaan tähän vaikuttaa taikan hyvä löytökyky mutta myös jokseenkin puutteellinen hirvenkäsittelytaito, koska hirvet monesti tykkäävät kävellä haukussa. Hirven seuraamisessa taika on nopea ja kiitettävän sitkeä.

Ulkomuoto on kunnossa ja korkeutta noin 58cm. Seuraavaksi linkki jalostustietokantaan: https://jalostus.kennelliitto.fi/frmKoira.aspx?Rek…

FI KVA Vesikorven Aku

Aku haettiin taloon 2011 polvijärveltä, kyseessä oli todellinen lapsitähti, ja niin riistaintoinen koira riistalle kun riistalle. Ensimmäinen haukku sattui vahingossa jo 4kk iässä, 5kk iässä seurasi 5km ja sain tienylityksestä välistä kiinni. 6kk iästä lähtien haukkui jo erää ja seurasi hirveä parhaillaan 75km putkeen. Ensimmäisenä syksynä ajoi oikeastaan kaikkea mikä maata pitkin meni.

Käyttövalioksi Aku tuli ensimmäisenä koesyksynään viidellä kokeella reilun puolentoista vuoden iässä. pisimmät kiinniotetut karkot koekirjoissa ollen yli 23km (gps42km). Haukut venyivät nuorena järjestään seuraavaan aamuun. Akun vahvuuksia on ollut nuoresta lähtien hyvä löytötehokkuus, laaja määrätietoinen haku, aktiivinen työskentely hirvelle ja komea ääni. Löytötehokkuudesta kertoo myös se että Kesti lähes 4 syksyä ennen kuin sattui päivä, ettei irtilaskusta hirvet löytyneet. Akun haukkuun on helppo ampua hirvi koska koira ärsyttää hirveä todella aktiivisesti, ja saa sen kirmailemaan haukkupaikalla, jolloin ampumapaikka tulee ilman väkisin iholle telläytymistä.

Akulla on joitain omatoimisia karhulöytöjä ja muutama parempi haukku, juoksutuksia enemmänkin, myös villisika haukkuja. Aku työskentelee saalistakseen ja sillä on tappaminen mielessä, sen huomaa etenkin ampumatilanteissa jossa paukun lähtiessa aku on muutaman kerran ollut jo silloin vasikan selässä sitä kaatamassa, silti koira ei ole kuuma haukun aloittaja vaan hirvet tavatessaan on hiljaa paikallaan 1-2min ennen kun aloittaa kyselevästi haukun. Koiraan on voinut aina luottaa työmoraalilta riistan perässä. Ikävämpiä puolia luonteessa on yhteistyökyvyttömyys, aku pitää omistajia lähinnä pilkkanaan, ja jos sen aamulla laskee irti ei se sen jälkeen enää kiinni antaudu kun kaadolla tai rätti väsyneenä.  Kaikenkaikkiaan erittäin tehokas tappokone ollut hirven pyyntiin.

Alla linkki koiratietokantaan ja haukkunäyte video

https://jalostus.kennelliitto.fi/frmKoira.aspx?Rek…

Aku emällä ja vasalla

Aku haukkuu villisikaa

Ravinnevan Lana

Lana käytiin Harrin kanssa ilmajoelta 2016 kevättalvella, tuntui ettei koiria ole koskaan liikaa, samassa kyydissä tuli Oivalle sisaruskoira Lulukin. Jo ensimmäisenä syksynä n 7kk iässä lana laitettiin näkö karhun jäljille, jota se seurasikin ja haukkui siirtyvänä pirteästi, myöhemmin syksyllä Lana etsi itse jo yöjäljen päästä karhun jalkeille. Päätetttiin keskittyä pelkästään kouluttamaan koiraa karhukoiraksi. 2018 syksyllä, vähäiset karhukontaktit ja kiiman sattuminen parhaaseen karhu aikaan, saivat meidät suopeiksi, jospa sittenkin laajennetaan repertuaaria myös hirveen, ja niinpä kiinnostus kannustamalla heräsikin aika nopeasti. Lanan vahvuuksia on Jämtiksikin tosi hyvä haku, ja hyvä haukkuääni. haukku kestot toissa ja tänä syksynä 6-12 tunnin välille. Hirviä on nyt kerennyt kaatua jo iso kasa. petoriista kiinostaa Lanaa paljon, usein siis hirven sijaan metsästä löytyy myös minkki ja näätä, nämä pedot ovat tosin jääneet nykyään vähemmälle hirvikaatojen myötä. koska hirvitulokset pitäisi saada alle 2v, emme enää näe syytä 3-4v käytättää kokeissa. Aikuis iällä lana seuraa kun juna karhun yö jälkeä, monet jäljitykset yli 5km, seisontahaukussa tosin arastelua huomattavissa pusikko maastossa ja haukku voi muuttua räkimiseksi, lana ei myöskään työskentele toisten kanssa joten karhu jahdissa jäänyt toistaiseksi sivu rooliin. Lanalla myös villisika työskentely ja näyttäisi että tällä saisi porsaan eräksi. Ensimmäinen jämpti itsellä jolla kiinnostus alkoi petoriistalla, muutenkin petoriista näyttänyt kiinnostan eniten, harmi kun ei suotu vähän kovemmalla päällä, olisi ollut karhulle kova kampe. Lanan sisarukset ovat todella varhaiskypsiä hirvelle. useampi pentu haukkui käyttövalion arvon alle vuoteisena. Jos petrattavaa haetaan ehkä löytötehokkuuteen napsu lisää.

Lanalla on näyttelyistä EH. alla videon pätkä lanan ensimmäisistä hirvityöskentelyistä.

sukupuu= https://jalostus.kennelliitto.fi/frmKoira.aspx?Rek…